joi, 21 noiembrie 2013

Esti intr-o situatie de supravietuire? Cateva sfaturi si reguli pentru Survival

                   Deci te aflii intr-o situatie de supravietuire?
Ei bine ,nu esti primul si nici nu vei fi ultimul asa ca fii optimist .Daca scapi cu viata sau nu ,totul depinde de atitudine si de actiunile care le vei intreprinde.


       Cel mai important este sa ramai calm si relaxat.Gandeste inainte de a actiona si tine minte prioritatile.
Daca incurci prioritatile in supravietuire ,totul se poate sfarsi prost.Acestea sunt:

Protectie ( haine,adapost,foc)
Ajutor ( semnalizarea,foc de semnalizare ,oglinzi ,navigatie ,etc)
Apa
Mancare


Protectie

Imbracamintea

Se recomanda a aveam mai multe straturi de imbracaminte mai subtire decat o singura piesa groasa.Regula de baza ,cand sunteti supusi frigului este sa actionati inainte sa va fie prea frig.Intodeauna evitati sa traspirati si mentinetiva imbracaminte uscata.Hainele ude isi pierd 85% din propietatile de izolator termic.
Apa conduce caldura (departe de corpul vostru) de 28 de ori mai repede decat aerul la aceiasi temperatura,asa ca nu uitati sa va mentineti hainele uscate cu orice pret.
Protejarea capului este foarte importanta.Majoritatea caldurii din corp iese prin cap.


Intr-un climat cald,hainele reprezinta singura protectie fata de razele soarelui.Mentineti-va pielea acoperita pentru a evita arsurile.
Daca nu exista ceva de pus pe cap,improvizati.Un tricou ,o bluza etc.Mentineti acest acoperamant al capului pe cat posibil ud.

Adapost

Adapostul este prioritate de top intr-osituatie de supravietuire.
Nu pierde niciodata timp sa construiecti un adapost ,daca natura ti-l poate oferi dea gata.Profita la maxim de ce ofera natura :pesteri,gauri in dealuri de pamant,copaci cazuti sau chiar adaposturi facute de alti oameni care au trecut pe acolo.
 Un alt lucru important este locatie adapostului care va trebuie sa fie protejata ,cat se foate,de ploaie,ninsori,vant,inundatii,caderi de pietre,animale sau insecte.Studiati foarte bine terenul unde veti face un adapost pentru supravietuire.







Focul


Foscul va va asigura caldura,lumin,confort si protectie.Cel mai simplu mod de a aprinde focul este sa folosim o bicheta,un chibrit,o cremene sau o baterie de masina si 2 fire.Mai jos aveti cateva poze cu metode de aprins focul fara aceste accesorii ,simple,dar de mare ajutor in situatii de supravietuire.
             Alegeti un loc pentru a face focul cu mare grija:sa fie aproape de adapostul tau,dar sa nu fie in calea vantului.
               In cazul in care pamantul este umed sau ud ,pune ,inainte de asezarea lemnelor, un strat de crengute cu frunze .
     Focul necesita trei lucru:oxigen,carburant si caldura.Intotdeauna trebuiesc adunate lemnele necesare pentru o noapte intreaga si pe urma se aprinde focul,nu invers.Lemnele pentru for trebuiesc sa fie uscate.De obicei lemnele uscate se gasesc in crengi cazute care nu ating pamantul sau in copaci uscati.Un lemn uscat trosneste la rupere.
Pentru a aprinde focul trebuiesc folosite materiale ca muschi uscat,scoarta de copac subtire,iarba uscata,vata din bumbac etc .Dupa aprinderea focului asigurate ca ai destul carburant pentru a mentine focul toata noaptea.






Ajutor

Locatie

In orice situatie de supravietuire trebuie sa stii ca semnalizarea dupa ajutor vine pe locul doi in lista de prioritati.Incearca intodeauna sa te pui in locul salvatorilor.Pe ce cale vor veni?Cum te vor vedea?Salvatori pot veni pe calea aerului,pe apa sau pe jos ,in fuctie de terenul unde te aflii.
    Daca esti cu un autovehicul ,stai langa el ,nu parasi masina.Chiar daca vei face focul si apdapostul langa ea ,nu parasi locul.In 90% din situatiile de supravietuire ,oameni si-au parasit masinile si au fost gasiti la maxim 10 kg departare de masini ,morti.


Semnalizare dupa ajutor


              Prima varianta de salvare este sa asezi pietre sau diverse obiecte in forma de SOS pe pamant ,langa locatia ta.Daca ai lanterna sau fumigene la indemana ,tine-le aproape pentru a fi gata sa semnalizezi pe oricine ar trece terestru sau aerian.Nu uita,orice suprafata lucioasa poate reflecta lumina soarelui pentru a te ajuta sa semnalizezi.Aici se poate folosi o oglinda,o lama de la un briceag,o folie de la o ciocolata.Improvizeaza mereu,foloseste-ti mintea.
              O alta varianta de semnalizare este crearea unui foc destul de marisor ,peste care se va aseza frunze si crengi verzi.Acestea emana mult fum,vizibil de la kilometrii buni. Daca este la dispozitie ,puteti folosi gaz,motorina  sau chiar cauciucuri de masina pentru a crea fum sau foc inalt.






Navigatie

Daca te decizi sa mergi sau sa schimbi locatie ,trebuie sa stii neparat punctele cardinale.Sunt esentiale intr-o situatie de supravietuire.

Umbra unui bat;se invige un bat in pamant si se marcheaza umbra batului cu o piatra .Se asteapta 15 minute si se marcheaza din nou umbra rezultata.Linia rezultata ,dintre cele doua pietre, ne arata axa EST-VEST.
Nu se recomanda in zona Polara mai jos sau mai sus de 60 Grade latitudine.
In emisfera sudica ,linia din desen (N-S) se inverseaza,nordul devine sud.




Apa

Apa ,intr-o situatie de supravietuire ,se poate gasi sau produce prin foarte multe metode.
Apa se poate gasi prin urmatoarele metode:
  • urmariti urmele de animale,de obicei acestea duc la apa
  • urmariti si mergeri in vai
  • urmariti locurile unde vegetatia este mult mai bogata decat in alte locuri
  • topiti zapada si gheata
  • cautati plante care contin multa apa
  • sugeti lichidul din ochiul unui peste,da stiu,nu este chiar apetisant dar va poate salva viata

Celalta metoda de a bea apa este producerea ei :

  • folositi orice material pentru a aduna apa
  • puneti capcane pentru apa ,gropi in care se aseaza o folie pentru a retine apa care curge de la ploaie usoara
  • sau sapati o groapa in care plasati un recipient,peste care se pune o folie de plastic care va condensa ;pentru zonele unde este cald si foarte cald




Intodeauna filtreza apa,daca asta este posibil.Apa care nu este potabila iti poate face mai rau decat daca esti deshidratat.

Daca apa a fost facuta rost la inaltime mare ,ea trebuie fiarta 5-6 minute.La nivelul marii apa se fierbe doar 1 minut.
Filtrarea grosiera se poate obtine prin trecerea apei printr-u tricou sau printr-o soseta .



Mancare

In situatii de supravietuire nu trebuie sa fim pretentiosi la mancare.Orice animal care merge,taraste,inoata sau zboara este comestibil.
vanatoare te poate stoarece de energie asa ca o metoda mai buna de a gasi mancare este sa faci capcane pentru animale mici.
Atentie maxima la ce fructe sau plante consumati,ca acestea sa nu fie otravitoare.In principiu orice planta de care nu sunteti siguri ca este comestibila ,rupetio si frecatio de piele sau dati-va cu ea pe buze.Daca in 10-15 minute nu apar alergii,inrosire,sau usturime,planta este comestibila.




Un lucru trebuie sa il retineti :NU INTRATI IN PANICA.Organismul uman este o super masinarie,facuta sa se adapteze la orice conditii.Chiar daca suntem obisnuiti cu confortul casei nostre ,niciodata nu se stie cand vom vi pusi in fata unei situatii de supravietuire.Razboaie,calamitati au fst tot timpul.

Hope for the best ,prepper for the worst.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu