sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Tirajul Sobelor Pe lemn,carbune sau peleti




      Pentru a asigura o fuctionare buna sobelor cu combustibil solid trebuie sa avem un tiraj foarte bun.Tirajul reprezinta circulatia aerului in soba,de la usile de alimentare cu lemn si cele de cenusa catre cosul de evacuare.Tirajul unei sobe se produce prin ridicarea aerului cald catre cos si inlocuirea acestuia cu cel rece ,care vine dinspre usile sobei.
    Tirajul este important pentru ca este cel care aduce in soba aerul si implicit oxigenul,care asigura arderea completa a combustibilului solid.Prin arderea completa se asigura cantitatea completa de caldura pe care combustibilul o poate da conform puterii sale calorice.

Evacuare gazelor se face cu ajutorul cosului ,care are si rolul de a aduce oxigenul proaspat in soba.Desi acest lucru este ingreunat de catre gratar si de catre gramada de combustibil ,evacuare,(tirajul) se poate marii prin dimensionarea corecta a cosului.

    In general tirajul este determinat de diferenta de greutate dintre aerul rece de la exterior si greutatea aerului fierbinte ce urmeaza a fi eliberat in atmosfera .Tirajul va fi cu atat mai mare cu cat cosul este mai inalt.
Inafara de inaltimea cosului ,si sectiunea are un rol foarte important.

In fuctie de ce suprafata avem de incalzit va trebuie sa avem un cos de :

Sub 5 mp    cosul trebuie sa aiba 14x14cm  sau fi 150mm daca cosul e rotund
Intre 5 si 6 mp cosul trebuie sa aiba 14x20 cm sau fi 200mm daca cosul este rotund
Intre 6 si 8 mp cosul trebuie sa aiba 20x20 cm sau fi 200 mm daca cosul este rotund
Intre 8 si 20 mp cosul trebuie sa aiba 20 x 28 cm sau fi 250 daca cosul este rotund


Un cos normal trebuie sa aiba in jur la 5 metrii inaltime activa sau sa depaseaca cu minim 50 cm cel mai ianlt loc al case (sarpantei).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu